Bästa väckningen

Den bästa sättet att vakna måste vara att bli väckt av en liten tjej som sprudlande glatt säger:
- Godmojjon mamma!
Med en frukostbricka med blommor, present, kort, kaffe, apelsinjuice, naturell yoghurt, hårdkokt ägg och surdegsbröd med ost.

Tänk att jag fick det i morse. 

Dumma* dig!

Lilla A har börjat exprimentera med min, din, mammas, pappas, sig och så vidare. Ofta lite för svårt - tvärtom är mera regel än undantag. Ungefär som då x är inblandat. Kesk (kex), taski (taxi) och sask (sax). 

Häromkvällen vid läggning hördes det bland annat "dumma ainas" från sängen.

Undrar vad hon hört på dagis och vad eller vem hon tränar inför.


* Dum är något vi försökt undvika i hemmet. Förgäves.

Redan i Den åldern?

Sambon berättade häromkvällen att Lilla A sagt sitt första hela sammansatta ord. Innan har de blivit stympade på första delen. Ögon som i glasögon - så har det låtit förut. Det riktigt viktiga ordet, där inget fick missas var: bajskojv.

Ikväll vid läggningen då Lilla A berättade om dagis och dess utflykter utökade hon ordförrådet. Hundbajs och hästbajs.

Mycket enkelspårig utveckling på dagis. Men då avdelningen är i blandade åldrar tas allting efter. Och det är väl det som är roligast för de stora. De i kiss- och bajshumorstadiet.JagadNu har det börjat. En av de bästa lekarna ute enligt Lilla A.En fantastisk lek, Lilla A reder sig själv. Föräldrarna har fria minuter!

Kossen och MuminSäg hej till våra nya familjemedlemmar. Numera livsviktiga i olika sammanhang.


Låt mig presentera:Stadstjejen!

Gammalmodiga mamman
På vissa punkter är jag otroligt konsekvent.

Som dotter till ett långvarigt öronbarn, måste Lilla A ha något på huvudet utomhus. Lilla A får välja mellan mössa eller huva. Att vara barhuvad är inget alternativ. Och tänk - det fungerar!

Speciellt vid en årstid tänker jag mycket på min farmor och citerar henne friskt. De första riktiga vårdagarna vägrar jag klä av mig och Lilla A för mycket.
"Man skall inte klä av sig kläderna för tidigt." och "Sitt inte på marken - det är inte varit midsommar än!"


Sambon berättade en aning förvånat idag att Lilla A är det enda barnet som har mössa då han hämtar henne från dagis. Jee, farmor lever vidare!

"Nattnatt Aana, oov gott"En av de nya favoritlekarna i huset är att sova. Lilla A bäddar ner sig, mamma, pappa, bebis och dockan om vartannat. Dockorna i sängen eller vagnen. Mamma och pappa på golvet. Gärna med en napp i munnen och två i händerna. Liten som stor.

Nattnatt Aana, oov gott* hördes lovande från spjälsängen ikväll. Två vällingsflaskor, tio sängbyten och en timme senare krävdes en kvart av "Mammas älskade lilla vän"**.

*God natt Lilla A. Sov gott!
** Sov nu lilla videung.Det var tydligen på tiden

Om jag inte minns fel så är det första gången idag, som jag och sambon hade barnvakt för att enbart gå på restaurang. Ingen fest eller annan tillställning som orsakade barnvakteriet.

Lilla A satt i matstolen och vinkade då vi dröjde kvar i hallen: HEJDÅ! ropade hon med ett brett leende. Blicken sa - ska ni inte gå snart? Jag vill leka nu!

CoolFörra helgen fick vi nån stillsam minut och passade på att klippa luggen på Lilla A. En helt ny stortjej uppenbarade sig. Med en ännu fränare hockeyfrilla.

Orolig?

Borde man oroa sig över Lilla A:s ordförråd?

Mumin, Niff, Mmmamma, Mummik, My, Pappa, Inki och Ööken.
Laban, Ökemamma, Buus, Kungen, Labina, Moses (hunden Rufus) och Dotting.

Det kan finnas anledning till det då hon kan de flesta karaktärernas namn i både Mumin och Laban samt utropade det ordet i samband med att hon vifta bort mig och kammen.

En liten tröst är att hon upprepar varje ord vi säger. Och hon förstår allt vi säger. Jag har tappat räkningen på alla ord hon kan.


En kvart med Lilla A

Då min korta skolvecka var till ända igår bytte jag av en fotbollsklädd sambo. Efter en intensiv matlagning (makaroner och prinskorv på stormkok) och hetsig middag tillsammans med en vrålhungrig Lilla A, tonade vi ned oss en aning och lekte lite. Kvarten som följde gick valde jag att fotodokumentera.

Lilla A väljer att placera ringarna på Igan (nyckelpigan) som är på seen (scenen, alltså soffbordet). Hon upprepar taara, taara för varje ring hon lägger på. Efter fem(tio) upprepningar förstår jag - tiara! Lilla A brister ut i stor glädje över att hon gjort sig förstådd.Tiarorna ramlar av nyckelpigan vid förflyttningen av scenen och Lilla A använder nyckelpigan till sitt rätta syfte, oppa oppa (hoppa).
Snabbt utbrister Lilla A aapa ompa och har således önskat sig en låt (Tänk om jag hade en liten apa). Intensiv jämfotahoppning sker under umpa-umpa delen.Då låten är slut och hoppenergin utbytt skriker Lilla A uiik (musik) och pekar mot stereon.Vi väljer skiva. Givetvis är det Lilla A:s barnsångsskiva som får högst (inte flest) röster. Lilla A värmer upp dansgolvet med lite ans, discodans.En halv låt senare ska även beebis ansa (bebis dansa) samt mamma ocka (mamma och docka) med. Snurrig ringdans snurras.Efter dansen är alla trötta. Ockan å beebi (Klas och lillebror) måste få oova i aanen (sova i vagnen).Denna korta stund med Lilla A fick mig att inse hur mycket jag redan har missat i hennes liv. HJÄLP.

Tro inte att du är något

Som tidigare nämnts är Lilla A herren på täppan. Sen påsk 2009 har vi pottränat. Ibland med framgång, andra gånger med totalvägran.

Jag bjussar på en snutt från kvällen:
- Böja, böjan, säger Lilla A samtidigt som hon tar raska kliv mot toaletten.
- Jahaa, vill du byta blöja, mumlar jag och följer efter.
Lilla A tar av sig och torkar sig med toalettpapper, slänger pappret och spolar. Jag tar fram en ny blöja. Lilla A sätter sig på pottan, ler lite lömskt och kissar. Hon torkar igen, slänger och spolar. Sen vill hon ha blöjan.


Lilla A upphör aldrig förvåna. Pottan, som hon milt sagt ogillat* senaste halvåret, fick stå till tjänst**. Jag har sagt det förr och jag säger det igen - Lilla A bestämmer allt.

Du skall inte tro att du är något. Du skall inte tro att du är den som ska visa vägen, mamman. Lilla A visar själv när hon är redo för förändring.


* Träningen har därmed varit lagd på is.
** Summa kiss i pottan innan är ungefär en gång. Summa kiss bredvid pottan är kanske tjugo gånger.

Liten och stor

Lilla A är redo att ta sin tupplur.


Pii, dicka och muumin.

Lilla A har för övrigt börjat hoppa över sovstunderna på dagis. Endera tröttar hon ut fröknarna med att låtsas sova eller så tar hon med sig den yngsta på avdelningen i busigheterna. Lilla A känner sig med andra ord som hemma.Tankar på annat håll

Det här drömmer jag om då jag egentligen borde läsa på min nästsista tenta.

Det här åker jag och tittar på då jag egentligen borde läsa på den näststista tentan.Paradoxen

Med tanke på detta är jag bra lustig. På väg hem en dag tog jag en snabb runda genom en affär.

Jag var väldigt sugen  på att köpa en sommarkjol med blommigt mönster på. Med ljus, gammelrosa grund. Med volanger. I satintyg. Med underkjol i spets. Till mig.
Tickar klockan snabbare för andra?

I hjärtat tar Lilla A all plats. Jag gillar att se hennes utveckling och att ge henne det utrymme hon vill ha.

I hjärnan har jag drabbats av lätt panik då alla mammor till barn födda 2008, går med putande magar eller med småsyskon på armen.


Om man envisas så

Lilla A visade sig från sin envisa sida ikväll och ville inte äta sånt som hon egentligen tycker om. Hon ville istället äta av de burkar vi i ren desparation köpt förra våren då det begav sig med smakportioner och andra matförsök.


Första gången Lilla A smakade på denna. Äckligt
tyckte hon!Detta däremot var en bekant smak. Katrinplommon,
som var det enda hon åt i matväg förra våren. Gissa
hur kul det var för den föräldralediga?Favorit i dialog i oändlighet

Lilla A hemma med mej:
- Mammaa!
- Lilla Aaa, svarar jag.
- Mammaaa!
- Lilla Aaaa!
- Mammaaaa!
- Lilla Aaaaa!

Lilla A hemma med pappa:
- Pappa?
- Lilla A, svarar pappan.
- Pappaa!
- Lilla Aa!
- Pappaaa!

Lilla A på dagis:
- Taajaa!
- Lilla A, svarar dagisfröken Sara.
- Taajaaa!
- Lilla Aaa!
- Tajaaaa!


Det måste vara så himla tryggt att alltid få samma gensvar.

Om hur man shoppar loppis, del två

Lilla A fick även hon sin beskärda del idag.


Två påsar med köksleksaker. 5kr/påse.


Lilla A:s fulländade kök*. Inhandlat av pappan för 75kr.

Lilla A kokade glatt idag, dukade och bjöd in till mat**. Hon sa efteråt:
- Tack acket maten!**** Jag tror att Lilla A önskar sig en bilbana/parkeringshus som nästa leksak. Det är förhoppningsvis nästa loppisfynd.

** Leksakerna är tvättade både för hand och i diskmaskin. Torde vara tillräckligt rena från andras tuggor.


*** Fritt tolkat - tack så mycket för maten!

Om hur man shoppar på loppis, del ett

Syster Mellan fick en förfrågan per sms om hon ville ha en snygg sommarkjol från loppisen. Svaret var jakande och hon uttryckte en önskan om ett foto senare.


Varsågod systeri. Dagens dyrgrip, 85kr.


Varsågod till mig. En kjol i något större storlek. 65kr.


Varför inte ta många då man ändå håller på? 15-25kr/st.Vad och hur gör man?

Första lediga vardagen sedan föräldraledigheten. Första ensamma dagen sedan dagen innan Lilla A:s födelse. Första lediga, ensamma dagen hemma sedan urminnes tider.

De potentiella alternativ som finns:

grovstäda

tvätta fönster åtminstone

ordna med papper

plugga till tentan som är på tisdag

sova

titta på TV

läsa ifatt tidningar, böcker och annat som åsidosatts de två senaste åren

gå på stan och leta examensklänning

gå på loppisar och antikaffärer utan att vara livrädd att Lilla A skall vakna, riva ner nåt eller ställa till med en scenNåt ska jag väl göra. Hoppas jag. Fem timmar kvar...


UPPDATERING: Av ovanstående hann jag gå på en loppis och läsa lite till tentan. Utöver det åt jag lunch i god ro!

Ont i magen

Lilla A behöver förnya sin garderob litet. Jag tog mig an uppgiften i helgen med glädje. Tills jag kom in i en av landets största kedjor. Lilla A:s nya storlek gör att hon klassas som ett barn upp till åtta år. Hon och åttaåringar skall ha samma stil. Och det är en stil som bättre passar 8 till 12-åringar. Inte en enda odelad pyjamas fanns. Eller pyjamas och pyjamas - ett linne och underbyxor var det de hade att erbjuda barnen under skolåldern.

Jag gick vidare till landets stora barnklädeskedja. Där var Lilla A mellan två ålderskategorier. Deras motiv är tack och lov något barnsligare. Tyvärr tre gånger så dyrt och jag får lov och handla från killsidan för att få något neutrala kläder.

Egentligen har jag ingenting emot att klä Lilla A i klänningar och kjol, men någon gräns får det väl ändå vara? Måste varje tjejklädesplagg vara pimpat till prinsessdröm? Volanger, spetsar, blommor och rosa. På ett och samma plagg! Vill man inte ha rosa puff så är alternativet gråsvart tuff.

Jag tror att Lilla A vill ha blått, rött, orange, gult, grönt. Jag tror att Lilla A vill ha djur, fordon, hus, träd, moln, växter. Färgglatt och varierat!


Vi tackar pappa för att han gått på killsidan.Tips

Sparka aldrig på den som ligger.

alternativt

Om någon visar sig sårbar, utnyttja inte det.

Lilla A säger till

Lilla A var alldeles vild av energi igår kväll och vi beslöt att gå till affären en snabbis. Men vi fastnade vid lekparken. Som på beställning en kvart innan Lilla A:s läggning:

- Hem, hem. Hem! begärde Lilla A.

Sen, den sedvanliga enochenhalv timmen senare, sov hon.

Snopen Valborg

Sambon ville fira Valborg genom att medverka i fackeltåg, lyssna på manskör och se på brasa. Han hade förberett lite plockmat att ta med.

Vi kom, lite examensarbetes krångel till trots, i tid till fackeltåget. Strax innan de riktiga festligheterna började det regna. Vi var ganska långt bak i folkmassan och såg inte skymten av varken program eller brasa. Efter en stund kunde vi se lite rök i alla fall.

- Hem, hem. Hem! sa Lilla A.
- Vill du åka hem?
- Aaa'a!
- E du trött?
- Aaa'a.

Bara att ta pick och pack å gå hem.

Vem vann?

En ledig lördagskväll uppfanns en ny lek.

Det behövs ett barn, två vuxna och lite lego.

De vuxna bygger med lego så snabbt de kan. Barnet tar loss legon och slänger iväg det så långt hon kan. Sen ser man vem som vinner.

Betyg: ++++  (av +++++ möjliga).

Ett minus för städningen efteråt.RSS 2.0